Çocuk Dişhekimliği
"Pedodonti"

images description

Koruyucu hekimlik yönünden çocukların tedavileri büyük önem taşımaktadır. Süt dişlerinin çürümesi veya çekilerek erken kaybedilmesi, ardından gelen daimi dişlerin yapısını ve dizilimini etkilemektedir. Bu nedenle süt dişlerinin bakımı ve tedavileri ihmal edilmemelidir.

Süt dişlerinin sürmeye başladığı 6. - 8. aylarda dişlerin temizliği ebeveynler tarafından temiz bir ıslak gazlı bez yardımıyla sabah ve akşam yapılabilir. Diş fırçasının kullanımına ise, süt dişlenmesinin tamamlandığı 3 yaşlarında başlanabilir. Çocuğun alışkanlık kazanabilmesi için eline diş fırçası verilmelidir ve anne baba gözetiminde kullanmasına izin verilmelidir. 3-4 yaşlarından sonra yılda iki ya da dört kez uygulanacak flor jeli, diş minesini güçlendirerek çürüğe karşı koruma sağlayacaktır.

Aynı zamanda karışık dişlenme döneminde çocuğun süren daimi 1. büyük azı ve küçük azı dişlerinde derin ve girintili yüzeyler varsa, ‘Fissür Örtücü (Fissur Sealent)’ uygulaması ile bu alanlar daha düz hale getirilerek çürük riski azaltılabilir.

Erken kaybedilen süt dişi ile yer değiştirecek olan daimi dişin yerinin kaybolmaması için ‘Yer Tutucu Aparey’lerin yapılması ileride oluşabilecek daha büyük ortodontik sorunların önüne geçecektir. 

Çocukların ağır diş sağlığı sorunları oluşmadan dişhekimine getirilmesi, çocuk için dişhekimi ile tanışma ve tedavi sürecini kolaylaştırır.

En ideali çocukların tedaviden önce dişhekimi ile tanışma ziyareti yapmaları ve koruyucu tedavilerle ileriye yönelik önlemlerin alınmasıdır.

Süt dişlerinde gelişen çürükler ‘Kompomer’ adı verilen dolgu malzemesi ile restore edilir. Genellikle lokal anestezi gerekmeden dolguların yapılması mümkün olur. Eğer çürük ilerleyerek dişin damar sinir paketine ulaştıysa veya apse yaptıysa ‘Süt Dişine Kanal Tedavisi’ uygulanması gerekir. Daimi dişlere uygulanandan daha rahat bir protokol uygulandığı için süt dişini sağlıkla ağızda tutmak mümkün olur.