Diş Eti Tedavisi
"Periodontal Tedavi"

images description

Dişeti, çene kemiği ve dişi kemiğe bağlayan lifler (periodontal lifler), dişin yerinde durabilmesini sağlayan bağlayıcı dokulardır. Dental plağın düzenli olarak uzaklaştırılmaması sonucu dişlerde çürük oluşabileceği gibi, bağlayıcı dokular da zarar görebilmektedir.

Sağlıksız dişeti belirtileri; dişetlerinde şişlik ve kızarıklık, fırçalama sonrası kanama, diş taşı ve ağız kokusu olarak sıralanabilir. Bu durum dişeti iltihabı yani ‘Gingivitis’ olarak adlandırılır. Eğer gingivitis tedavi edilmeyecek olursa, bakteriler çene kemiği ve periodontal lifleri de etkileyerek ‘Periodontitits’ tablosunu oluşturur. İleri seviyedeki periodontitis hastalarında dişlerde sallanmalar ve hatta kayıplar görülür.

Gingivitis tedavisi dişhekimi tarafından özel aletlerle diş taşlarının uzaklaştırılması ‘Detertraj Tedavisi’ ile gerçekleştirilir. Periodontitis tedavisinde ise diş taşı temizliği ile birlikte kök yüzeylerinin de temizlendiği ‘Küretaj Tedavisi’ uygulanır. Daha derinlemesine uygulanan ve dişlerin tüm yüzeylerinin kazınarak tedavi edildiği bir işlem olduğu için genellikle lokal anestezi altında ve birkaç seansta uygulanır.

Her iki tedavide de önemli olan hastanın temizlenen diş ve kök yüzeylerini düzenli bakım ile temiz tutabilmesidir.