Endodonti
"Kanal Tedavisi"

images description

Hastanın kendi doğal dişini kullanabilmesi en rahat ve en sağlıklı seçenektir. Bu açıdan kanal tedavisi çekilebilecek dişlerin ağızda kalmasını sağlayarak hastaya doğal bir implant seçeneği sunmaktadır.

Derin çürük, diş eti hastalıkları veya travma sebebiyle, dişin damar sinir paketinin enfekte olması sonucu hastada şiddetli ağrılar, yüze vuran şişlik, hatta ateş gelişebilmektedir. Bu tabloda dişi ağızda tutabilmek için ilgili dişe kanal tedavisi yapılır.

Genellikle iki seanstan oluşan tedavinin ilk seansında; lokal anestezi altında dişin çürüğü temizlenir ve kök uçlarına kadar ulaşılarak zarar görmüş damar sinir paketi veya enfekte dokular özel aletlerle uzaklaştırılır. Kök kanalları çeşitli kimyasal solüsyonlarla yıkanır ve iyileşmeyi sağlayacak bir dezenfektan madde ile doldurularak geçici dolgu ile kapatılır. Yaklaşık bir hafta sonra enfeksiyon iyileşir.

Kök kanalları “Güta – Perka“ adı verilen doku uyumlu bir malzeme ile doldurulur, dişin daimi dolgusu da yapılarak tedavi tamamlanır. Bazı durumlarda tek seansta kanal tedavisinin bitirilmesi mümkündür.

Kök ucunda kist oluşmuş dişlerin tedavisi de öncelikli olarak kanal tedavisidir. Kist tedavisinde de standart kanal tedavisi protokolleri uygulanır. Kist tedavisinin en önemli farkı daha uzun sürebilmesidir. Bazı vakalarda ise kanal tedavisi ile kisti tamamen tedavi etmek mümkün olmaz. Böyle durumlarda kistin cerrahi olarak uzaklaştırılması gerekir. Cerrahi işlem öncesi kanal tedavisi uygulanması kistin hacminin azalmasını sağlar ve böylelikle cerrahi işlem sınırları da azalmış olur.

Çürüğe veya travmanın etkisine bağlı olarak aşırı harabiyet gösteren dişlerin yapılan dolgusunun ardından porselen bir kaplama ile tedavisinin tamamlanması gerekebilir. Başarılı bir kanal tedavisi sonucunda hastanın kendi dişini yeniden kazanması sağlanır.

images description