İmplant

images description

İmplant titanyum veya alaşımlarından oluşan, çene kemiğine yerleştirilen ve diş kökünün görevini gerçekleştiren bir protezdir. En büyük avantajı, diş eksikliğinin komşu doğal dişlere dokunmadan giderilebilmesidir. Bu sayede koruyucu bir tedavi niteliği kazanır.

Aynı zamanda diş kayıpları sonucu hareketli protez kullanmak zorunda kalan bir hastaya, sabit protez kullanabilme şansını yaratır.

Bir diğer özelliği ise tam protez kullanan dişsiz hastalar için sunduğu konfordur. İleri düzeyde kemik kaybı sonucu protezin tutuculuğu azalır ve ağızda oynamaya başlar. Çene kemiğine uygulanan az sayıda implant ile proteze tutuculuk kazandırılır, hasta yerinden oynamayan bir tam proteze kavuşur. İmplant cerrahisi öncesinde hastanın genel sağlık durumu, diş, yumuşak doku ve kemik incelemesi yapılır. Bu incelemelerde çenelere ait ‘Panaromik Film’ ve bazen ‘Tomografi’ gerekli olur.

Uygulama lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Operasyon süreci hasta için rahat geçer. Operasyon sonrasında alınan rutin önlemlerle oluşabilecek şişlik ve ağrı minimuma indirilir.

Protezin yapımı öncesinde, kemiğin implantın etrafını sarması beklenir. Bu süre ortalama olarak üst çene için 3-4 ay, alt çene içinse 1.5-2 ay kadardır. Bekleme döneminde gerekli ise implanta zarar vermeyecek şekilde geçici protezler yapılabilir.

İmplant ile kemik arasındaki kaynaşma (osteoentegrasyon) gerçekleştikten sonra hastanın daimi protezleri bir kaç hafta içinde tamamlanır.

İmplant uygulanacak hastanın sistemik durumu değerlendirilir. Şeker hastalığı, sigara kullanımı, kemik erimesi ve kullandığı ilaçlar tedavi planı açısından önemlidir. Ayrıca diş sıkma gıcırdatma alışkanlığı ve ağız hijyeni de değerlendirilen diğer önemli kriterlerdir.

Yakın anatomik komşuluklar veya kemiğin yetersiz olduğu durumlarda “sinüs kaldırma oparesyonu” uygulanabilir veya “kemik grefti ve membran“ gibi biyomateryaller kullanılarak kemik desteğinin arttırılması gerekebilir.

Kemik Grefti

İmplant cerrahisinde, implantın çevresini saran kemik miktarı tedavinin başarısı üzerinde oldukça etkilidir. Uzun süre dişsiz kalan veya enfeksiyon sonucu kemik kaybı görülen bölgelerde, implant öncesi kemik grefti uygulamasıyla, hastada kemik oluşumu ve miktarı artırılarak implant uygulaması için elverişli alanlar hazırlanır. Burada kullanılan greft malzemesi insan ya da hayvan kaynaklı kemik tozu veya kemik bloğudur.

Sinüs Lifting
Sinüs Yükseltme

Üst çenede yer alan sinüs boşlukları azı dişlerinin kök uçlarıyla yakın ilişkidedir. Uzun süreli diş kayıplarının ardından kemik sınırı ile sinüs tabanı arasındaki mesafe azalabilir. 

İmplant uygulanacak vakalarda bu alandaki kemik yetersizliğini gidermek için sinüs boşluğunun içini saran membran, özel tekniklerle yukarıya kaldırılır ve boşalan bölge kemik greftiyle beslenerek yeni kemik oluşumu ve implant yerleştirmek için gerekli mesafe sağlanır.

İmplant Sonrası Öneriler

Operasyonun ilk günü ağrı hissedilmesi, hafif şişlik ve özellikle açık tenli kişilerde operasyon alanında kızarıklık ve morluk görülmesi normaldir. Bunu azaltmak için operasyon sonrası sık sık soğuk kompres uygulanır. Hekimin reçete ettiği antibiyotik ve ağrı kesiciler düzenli olarak kullanılmalıdır. Aspirin dışında bir ağrı kesici tercih edilmelidir, aspirin kan sulandırıcı özelliği sebebi ile tekrarlayan kanmalara sebep olabilir.